PolskiAngielski
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Porady ekspertów » Filet z kaczki - przepis

Filet z kaczki - przepis

Data dodania: 20-10-2020

FILET Z KACZKI - Jak zrobić przepyszną pieczoną kaczkę? Zobacz najlepszy przepis doradców kulinarnych.

 

Kaczka pieczona na szarej porcelanie - Sklep Kucharza



Filet z kaczki - przepis autorski doradców kulinarnych STALGAST

 

Kaczka jest rzeczywiście fantastyczna! Mieliśmy okazję jeść ją przy okazji warsztatów kulinarnych PLATING - Sztuka Serwowania Dań na Talerzach. Danie jest idealne do serwowania w restauracji oraz podczas świąt, czy wystawnych obiadów domowych. Atrakcyjność dania podnosi podawanie go na kolorowych, gustownych talerzach, które są dostępne w Sklepie Kucharza.

 

Filet z kaczki z puree z selera, pieczoną cykorią i sosem z czerwonego wina

 

Liczba porcji: 10

 

Składniki:

 

- 10 szt. fileta z kaczki


- 800 g selera


- 600 ml mleka


- 200 g masła

 

- 10 szt. cykorii

 

- 8 łyżek miodu

 

- 9 g słodkiej papryki

 

- 150 ml oliwy

 

- 0,7 l czerwonego wina

 

- sól

 

- pieprz

 

Ustawienia pieca:

 

Nagrzewanie: 200oC

 

Parametry: 190oC / osuszanie 100% / wiatrak 4

 

Czas pieczenia:

 

- filet z kaczki 63oC sonda

 

- cykoria 5 min.

 

Akcesoria do pieczenia:

 

Blacha aluminiowa z powłoką nieprzywierającą GN 1/1 20mm

 

Akcesoria do podania:

 

Kolorowa porcelana - podnosi atrakcyjność wizualną podawanych potraw


Sposób przygotowania:

 

Filety z kaczki umyj, oczyść ponacinaj skórę i przypraw. Ułóż na zimnej patelni aby wytopić skórę i przełóż na blachę. Cykorię umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż na posmarowaną oliwą blachę.


Dwie łyżki miodu wymieszaj z papryką słodką, solą i pieprzem. następnie posmaruj nim ćwiartki cykorii.

 

Wino i miód zredukuj do 1/3 objętości, dodaj 50g masła, dopraw.

 

Seler umyj, obierz i pokrój na miejsce kawałki. Gotuj je w mleku do miękkości. Odcedź i przełóż do Robot Cook'a. Dodaj masło, miksuj na gładką masę przy parametrach 3500 obrotów / 5 min.

 

Wszystkie akcesoria potrzebne do przyrządzania atrakcyjnych i smacznych potraw, czyli kolorową porcelanę, sztućce, tace kuchenne, pojemniki gastronomiczne, piece konwekcyjno-parowe, Roboty Cook, kupisz w Sklepie Kucharza, zapraszamy do kontaktu!

 

POBIERZ PRZEPIS

 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady ekspertów
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu