PolskiAngielski
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Porady ekspertów » Wątróbka drobiowa - przepis

Wątróbka drobiowa - przepis

Data dodania: 21-10-2020

WĄTRÓBKA DROBIOWA - Jak zrobić pyszną wątróbkę? Zobacz sprawdzony przepis.

 

Wątróbka drobiowa na zielonym talerzu - przepis - Sklep Kucharza



Wątróbka drobiowa - przepis autorski doradców kulinarnych STALGAST



Podaj wątróbkę drobiową jako danie główne lub przystawkę. Wątróbka w wersji doradców STALGAST jest soczysta, miękka i pysznie przełamana smakami słodkiej konfitury z cebuli, pieczonego jabłka oraz chrupiącej chałki. Chcesz zaskoczyć gości nowym, niestandardowym smakiem? Ten przepis jest dla Ciebie. Idealnie sprawdzi się w restauracjach oraz domowych kuchniach, gdzie eksperymenty kulinarne są miło widziane.



Wątróbka drobiowa z pieczonym jabłkiem, chałką i konfiturą z cebuli



Liczba porcji: 10


Składniki:


- 1500 g wątroby drobiowej


- 300 g bułki tartej


- 2 szt. chałki


- 5 szt. jabłka


- 80 ml oleju

- 6 g papryki słodkiej


- sól i pieprz młotkowany


Konfitura:


- 400 g czerwonej cebuli


- 100 g cukru trzcinowego


- 100 ml octu winnego


- 1 szt. chilli


- sól i pieprz

 


Ustawienia pieca:


Nagrzewanie: 230oC


Parametry: 220oC / osuszenie 100% / wiatrak 4


Czas pieczenia:


- wątróbka 7 min.


- chałka 3 min.


- jabłko 5 min.

 


Akcesoria do pieczenia:


Blacha aluminiowa z powłoką nieprzywierającą GN 1/1 20mm

 


Akcesoria do podania:
 

Zielone talerze obiadowe przełamią kolory potrawy i podniosą atrakcyjność wizualną dania czy przystawki z wątróbki drobiowej.

 


 

Sposób przygotowania:

 

Wątróbkę umyj, oczyść, obtocz w bułce tartej. Włóż na blachę, skrop olejem.
 

Jabłka umyj, obierz, pokrój na ósemki, przypraw papryką słodką i pieprzem młotkowanym. Włóż na blachę.
 

Chałkę pokrój na plastry o grubości 2 cm, skrop olejem, rozłóż na blachę.

 

Konfitura:

 

Cebule obierz, pokrój w półplasterki. Do garnka wsyp cukier, praż go do powstania karmelu. Do rozpuszczonego cukru wrzuć cebulę, wymieszaj. Przesmaż przez około 4 minuty. Dodaj ocet winny oraz pokrojoną chili. Gotuj dalej aż do całkowitego zredukowania płynu.

 

 

Wszystkie akcesoria potrzebne do przyrządzania atrakcyjnych i smacznych potraw, czyli zielone, porcelanowe talerze, sztućce, tace kuchenne, pojemniki gastronomiczne, piece konwekcyjno-parowe, kupisz w Sklepie Kucharza. Zapraszamy do kontaktu!

 

 

POBIERZ PRZEPIS


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady ekspertów
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu