PolskiAngielski
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Porady ekspertów » Krem z Ziemniaka w Wersji Wykwintnej - przepis

Krem z Ziemniaka w Wersji Wykwintnej - przepis

Data dodania: 21-10-2020

KREM Z ZIEMNIAKA - Jak zrobić krem z ziemniaka w wersji wykwintnej? Zobacz sprawdzony przepis.

 

Krem z ziemniaka w wersji wykwintnej - przepis - Sklep Kucharza



Krem z ziemniaka w wersji wykwintnej - przepis autorski doradców kulinarnych STALGAST

 

Zupa krem jest prosta w przygotowaniu. Kojarzy się raczej z tradycyjną, domową potrawą, jednak w wersji wykwintnej, proponowanej przez doradców kulinarnych STALGAST, zrobi prawdziwe WOW na talerzu! Przepis sprawdziliśmy w praktyce na warsztatach gastronomicznych PLATING - Sztuka Serwowania Dań na Talerzach. Zupa krem ziemiaczany w wersji wykwintnej idealnie nadaje się do serwowania w restauracjach oraz w zaciszu domowym podczas świąt, czy uroczystych obiadów. Atrakcyjność dania podnosi serwowanie go na czarnych, oryginalnych talerzach, które można nabyć w Sklepie Kucharza.

 

Krem z ziemniaka z jajkiem, boczkiem i majonezem koperkowym

 

Liczba porcji: 10

 

Składniki:

 

- 1200 g ugotowanego ziemniaka

 

- 400 g masła

 

- 600 g wody z gotowania ziemniaków

 

- 500 g śmietany 36%

 

- 10 jajek

 

- 10 plastrów surowego boczku wędzonego

 

Olej koperkowy:

 

- 250 g koperku

 

- 500 ml oleju słonecznikowego

 

Majonez koperkowy:

 

- 2 g soli

 

- 12 g cukru

 

- 30 g octu jabłkowego

 

- 400 g oleju koperkowego

 

- 50 g żółtka

 

- 15 g musztardy

 

Ustawienia pieca:

 

Nagrzewanie: 200oC

 

Parametry: 190oC / osuszanie 100% / wiatrak 4

 

Czas pieczenia:

 

- boczek 7 min.

 

Akcesoria do pieczenia:

 

Blacha aluminiowa z powłoką nieprzywierającą GN 1/1 20mm

 

Akcesoria do podania:

 

Czarne, głębokie talerze podniosą atrakcyjność wizualną kremu z ziemniaka w wersji wykwintnej

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki umieść w Robot Cook i ustaw urządzenie na 80°C / 7 min / 3500 obrotów. Wyporcjuj po 500 ml, przelej do syfonu Isi, wbij nabój cream. Wstrząsaj syfonem ok 20 razy.

 

Jajko sous vide:

 

Wrzuć 10 jajek do kąpieli wodnej ustawioną na temperaturę 62,5 °C. Gotuj przez 1 godzinę.

 

Kruszonka z boczku:

 

Boczek rozłóż na blachę, po upieczeniu wyłóż na papier ręcznikowy, następnie pokrusz.

 

Olej koperkowy:

 

Przełóż wszystkie składniki do Robot Cook i ustaw urządzenie na / 5 min / 3000 obrotów.

 

Majonez koperkowy:

 

Żółtka, cukier, ocet jabłkowy, sól, musztardę przełóż do Robot Cook i ustaw urządzenie na / 1 min / 1600 obrotów. Następnie dodaj kolejne 3 minuty wlewając cienkim strumieniem olej aby mógł zemulgować.

 

 

Wszystkie akcesoria potrzebne do przyrządzania atrakcyjnych i smacznych potraw, czyli czarne, eleganckie talerze, sztućce, syfony i naboje do kremów, tace kuchenne, pojemniki gastronomiczne, piece konwekcyjno-parowe, Roboty Cook, kupisz w Sklepie Kucharza, zapraszamy do kontaktu!

 

 

POBIERZ PRZEPIS


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady ekspertów
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu