Strona główna » Porady ekspertów » Krem z Ziemniaka w Wersji Wykwintnej - przepis

Krem z Ziemniaka w Wersji Wykwintnej - przepis

Autor: SlepKucharza.pl Data dodania: 21-10-2020

Krem z ziemniaka w wersji wykwintnej - przepis autorski doradców kulinarnych STALGAST

Zupa krem jest prosta w przygotowaniu. Kojarzy się raczej z tradycyjną, domową potrawą, jednak w wersji wykwintnej, proponowanej przez doradców kulinarnych STALGAST, zrobi prawdziwe WOW na talerzu! Przepis sprawdziliśmy w praktyce na warsztatach gastronomicznych PLATING - Sztuka Serwowania Dań na Talerzach. Zupa krem ziemiaczany w wersji wykwintnej idealnie nadaje się do serwowania w restauracjach oraz w zaciszu domowym podczas świąt, czy uroczystych obiadów. Atrakcyjność dania podnosi serwowanie go na czarnych, oryginalnych talerzach, które można nabyć w Sklepie Kucharza.

przepisy kulinarne - krem z ziemniaka

 Krem z ziemniaka z jajkiem, boczkiem i majonezem koperkowym

 Liczba porcji: 10

 Składniki:

 - 1200 g ugotowanego ziemniaka

 - 400 g masła

 - 600 g wody z gotowania ziemniaków

 - 500 g śmietany 36%

 - 10 jajek

 - 10 plastrów surowego boczku wędzonego

 

 

Olej koperkowy:

- 250 g koperku

- 500 ml oleju słonecznikowego

Majonez koperkowy:

- 2 g soli

- 12 g cukru

- 30 g octu jabłkowego

- 400 g oleju koperkowego

- 50 g żółtka

- 15 g musztardy

Ustawienia pieca:

Nagrzewanie: 200oC

Parametry: 190oC / osuszanie 100% / wiatrak 4

Czas pieczenia:

- boczek 7 min.

Akcesoria do pieczenia:

Blacha aluminiowa z powłoką nieprzywierającą GN 1/1 20mm

Akcesoria do podania:

Czarne, głębokie talerze podniosą atrakcyjność wizualną kremu z ziemniaka w wersji wykwintnej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w Robot Cook i ustaw urządzenie na 80°C / 7 min / 3500 obrotów. Wyporcjuj po 500 ml, przelej do syfonu Isi, wbij nabój cream. Wstrząsaj syfonem ok 20 razy.

Jajko sous vide:

Wrzuć 10 jajek do kąpieli wodnej ustawioną na temperaturę 62,5 °C. Gotuj przez 1 godzinę.

Kruszonka z boczku:

Boczek rozłóż na blachę, po upieczeniu wyłóż na papier ręcznikowy, następnie pokrusz.

Olej koperkowy:

Przełóż wszystkie składniki do Robot Cook i ustaw urządzenie na / 5 min / 3000 obrotów.

Majonez koperkowy:

Żółtka, cukier, ocet jabłkowy, sól, musztardę przełóż do Robot Cook i ustaw urządzenie na / 1 min / 1600 obrotów. Następnie dodaj kolejne 3 minuty wlewając cienkim strumieniem olej aby mógł zemulgować.

Wszystkie akcesoria potrzebne do przyrządzania atrakcyjnych i smacznych potraw, czyli czarne, eleganckie talerze, sztućce, syfony i naboje do kremów, tace kuchenne, pojemniki gastronomiczne, piece konwekcyjno-parowe, Roboty Cook, kupisz w Sklepie Kucharza, zapraszamy do kontaktu!

POBIERZ PRZEPIS


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady ekspertów
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
zamknij
Kontrast
Wielkość tekstu
Wysokość linii
Odstęp liter
Kursor
Skala szarości
Ukryj obrazy
Czytelna czcionka
Wyłączenie animacji
Wyrównanie tekstu
Nasycenie
Podkreśl odnośniki
Czytnik ekranu
Zresetuj wszystkie ustawienia