Zobacz przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Jej znane chyba wszystkim pękate, żółto-pomarańczowe jadalne owoce nazywane są w klasyfikacji jagodami.
Zarówno miąższ owoców dyni, a także pestki posiadają wyjątkowe walory smakowe, zawierają też bardzo dużo wartości odżywczych. W miąższu dyni znajdziemy przede wszystkim witaminy A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz dużo beta-karotenu. Natomiast w pestki dyni bogate są głównie witaminę B3 oraz fosfor, magnez i cynk.
Dynia w kuchni kulinarnej ma bardzo szerokie zastosowanie. Można z niej zrobić m.in. zupę dyniową, placki, a nawet sernik, czy muffiny. Dynię można również zamarynować, żeby także zimą cieszyć się jej fantastycznymi walorami smakowymi i zdrowotnościowymi.
Jak zamarynować dynię?
Polecamy prosty i pyszny przepis na dynię w delikatnej zalewie słodko-kwaśnej, który znajdziecie na stronie w zakładce porady ekspertów.
Smacznego! :)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Aktualności